BÉLA FLECK – RHAPSODY IN BLUE

Artiest info
Website
facebook
Label: The Orchard / Thirty Tigers

Béla Anton Leoš Fleck is een 65-jarige Amerikaanse banjospeler, een virtuoos op zijn instrument bij het spelen van muziek in bluegrass-, jazz-, rock- en klassieke muziekstijl. Béla Fleck zoals hij het best bekend is, heeft in zijn carrière al 17 Grammy Awards gewonnen in diverse categorieën na 39 keer genomineerd te zijn geworden. Dat dit voor hem in 2020 een opname in de ‘International Bluegrass Music Hall Of Fame’ heeft opgeleverd zal dan ook niemand echt verbazen. Hij werd geboren in New York City maar eindigde na een omzwerving via Boston, Massachusetts uiteindelijk in Nashville, Tennesee. Zijn ouders gaven hem de naam Béla omdat ze grote fans waren van de Hongaarse componist Béla Bartók.

Zijn belangstelling ging echter al heel snel uit naar de banjo als favoriete instrument dat hij bespeelde in de groepen ‘New Grass Revival’ en ‘Béla Fleck And The Flecktones’. Een gedetailleerd overzicht van zijn muzikale werk geven zou ons echt veel te ver leiden, dus gaan we maar meteen over tot de orde van de dag, zijnde de release van zijn laatste album “Rhapsody In Blue”. Dat is een plaat waarop Béla Fleck de gelijknamige jazz- en klassieke muziekcompositie voor piano en orkest uit 1924 van de Amerikaanse componist George Gershwin in uiteenlopende versies heeft opgenomen met zijn banjo en met de hulp van diverse collega-musici.

De geselecteerde muziekstijl voor deze interpretaties kunt u afleiden uit de titel van de tracks: het 12 minuten durende “Rhapsody In Blue(grass)” te horen op de eerste audiovideo, “Rhapsody In Blue(s)” waarvan u gedurende een 5-tal minuten op de tweede audiovideo kunt genieten en “Rhapsody In Blue” dat in zijn klassieke vorm gedurende bijna 19 minuten gebracht wordt in samenwerking met de Amerikaanse dirigent en cellist Eric Jacobsen en het ‘Virginia Symphony Orchestra’.

Het dit jaar op 12 februari net 100 jaar geworden meesterwerk van George Gershwin krijgt op dit album van de telkens weer op zijn banjo meespelende Béla Fleck zeer speciale en ook wel wat merkwaardige bewerkingen en arrangementen. Aan het einde van deze plaat brengt hij ook nog een voor banjo gearrangeerde versie van het ook door George Gershwin in 1916 gecomponeerde ragtime-nummer “Rialto Ripples” dat veel minder bekend is. Béla Fleck heeft gezegd dat zijn aandacht vele jaren geleden op dit mooie klassieke werk werd gevestigd door zijn echtgenote Abigail Washburn die ook een gekende ‘clawhammer’-banjospeelster en zangeres is en vaak samen met hem als duo optreedt. Samen zijn ze de trotse ouders van twee nog zeer jonge zonen die dit jaar respectievelijk elf en zes jaar zullen worden.

(valsam)